luni, 12 ianuarie 2015

Mesajul de binecuvantare al "preaindracitului" Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane pentru "Săptămâna de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor"(saptamana ecumenista):




„Cuvintele Mântuitorului nostru Iisus Hristos referitoare la apa cea vie (Ioan 4, 10) adresate femeii samarinence constituie tema de meditație a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor din anul 2015, având o profundă semnificație spirituală și eclezială.

Iisus îi spune femeii din Samaria, la fântâna lui Iacov, “Dacă ai fi știut darul lui Dumnezeu și Cine este Cel ce-ți zice: Dă-Mi să beau, tu ai fi cerut de la el, și ți-ar fi dat apă vie” (Ioan 4, 10). Înțelegem din aceste cuvinte că Iisus Hristos Domnul este luminător al vieții și tămăduitor sau vindecător de boli, pentru că El este Izvorul harului și al adevărului


mântuitor, dătător de viață (cf. Ioan 1, 17). În acest sens, Sfântul Apostol Pavel numește har lucrarea mântuitoare a lui Hristos. De aceea, el salută pe creștinii din Corint cu această binecuvântare: “Harul Domnului nostru Iisus Hristos și dragostea lui Dumnezeu Tatăl ăi împărtățirea Sfântului Duh să fie cu voi cu toți”! (II Corinteni 13, 13), binecuvântare preluată de Biserică în Sfânta Liturghie.

Așadar, harul pe care ni-l descoperă și ni-l dăruiește Hristos Fiul lui Dumnezeu Întrupat conține în el dragostea lui Dumnezeu Tatăl și împărtășirea Sfântului Duh. Harul este însăși iubirea Preasfintei Treimi împărtășită oamenilor de către Mântuitorul Iisus Hristos Cel înviat din mormi ți înălțat la ceruri, prin lucrarea Duhului Sfânt, Care coboară în lume pentru a uni pe oameni duhovnicește cu Hristos Cel preaslăvit și pentru a dărui oamenilor credincioși viață veșnică în Împărăția Preasfintei Treimi, Care este modelul și izvorul vieții și al unității Bisericii.

Viața veșnică este pregustată încă din această lume, în lucrarea sfințitoare a Bisericii lui Hristos, ca experiență a comuniunii de viață și iubire a omului cu Dumnezeu Creatorul și Mântuitorul lumii, ca arvună a bucuriei cerești eterne, care nu poate fi “fabricată” de nimeni și de nimic din lumea materială limitată și trecătoare.

Astfel, înțelegem că tema de anul acesta a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor cheamă pe creștini să caute și să primească apa cea vie, adică harul Duhului Sfânt, care sfințește viața persoanei umane, a familiei, a Bisericii și a societății, arătând Prezența sa lucrătoare în viața oamenilor prin roadele Sfântului Duh: “dragostea, bucuria,pacea, îndelunga-răbdare, bunătatea, facerea de bine, credința, blândețea, înfrânarea,curăția” (Galateni 5, 22-23). Aceste roade ale Sfântului Duh ne ajută să lucrăm mai mult pentru reconciliere, comuniune, conlucrare și unitate în Biserică și societate.

† D A N I E L
PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE

Mai multe vedeti pe spurcatul site:
http://www.aidrom.ro/?post_type=portfolio&p=9013

Vedeti si: https://www.youtube.com/watch?v=li4upPSU0iY

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu