joi, 4 decembrie 2014

Icoana Noilor Martiri ai Pămîntului Românesc

coperta albumului
Scara Drepţilor-numai că aici asceţii monahi sunt înlocuiţi de martirii şi mărturisitorii din închisori. Ei urcă şi duc lui Hristos paharul propriei lor jertfe cu sîngele lor curat care strigă către Dumnezeu şi le spală haina botezului (îi vedem îmbrăcaţi în haine albe aşa cum îi descrie Apocalipsa, au curajul să se boteze cu botezul lui Hristos, al jertfei de sine). Scara este simbolizată de conturul ţării întregi care devine scară(suiş) spre Hristos. 2). Icoana Judecăţii de Apoi, numai că aici casetele laterale care închipuiau frigul, întunericul cel mai dinafară, tartarul, focul cel veşnic, scrîşnirea dinţilor şi viermele neadormit sunt înlocuite de iadul trăit pe pămînt sub călcîiul balaurului dezlegat din adîncuri:minele, zarca, anchetele,torturile, celulele sufocante, spitalele penitenciarelor, canalul morţii, iadul de la Piteşti.

Deşi martirii închisorilor au trăit pe pămînt parte din ura şi chinul iadului, au simţit încă de pe acum şi de aici cercetarea şi dragostea lui Dumnezeu. Iar dincolo primesc viaţa veşnică, Împărăţia. Domnul Hristos-vedem în icoană, aşteptîndu-i, binecuvîntîndu-i şi îmbărbătîndu-i din mijlocul Bisericii Biruitoare a Tuturor Sfinţilor Români. Ei au văzut din veacul acesta pe Hristos în Slavă, cum Îl arată icoana de faţă, aşa cum L-a văzut şi 
primul martir Sf. Stefan cînd a dat mărturie fără teamă în faţa Sinedriului.Prinşi în conturul ţării, trei îngeri ajută pe cei de pe drumul calvarului şi urcă neîncetat la Dumnezeu cupele pline de sînge ale jertfei acestora şi ale întregii ţări. În afara graniţelor ţării puterea diavolului închipuită de balaurul cu şapte capete, de urs sau de leu, sfîşie neîncetat din trupul martirilor şi al ţării. Însuşi satana dezlegat de răutatea lumii spumegă de furie încercînd să-şi pună în aplicare planurile.

Corina Negreanu

Albumul poate fi cumparat la pretul de 70 lei.

În timp ce noi ne înfruntăm steril pe bloguri şi oferim lumii largi imaginea stînjenitoare a unei Ortodoxii româneşti dezbinate în sine, primitive şi clevetitoare, incapabile şi să-şi unească într-un duh viii, şi să-şi cinstească în mod cuviincios morţii, prefăcînd zestrea de sfinţenie a neamului într-o răfuială între “găşti” şi într-o miză a trufiilor ulcerate, iată că obştea Sfintei Mănăstiri Diaconeşti continuă să lucreze cu har, temeinicie şi discreţie la adevărata cinstire şi înviere publică a memoriei martirilor de la Aiud şi din toate temniţele comuniste din România.
După ce în anii anteriori, în afară de alte realizări mai mărunte, a îngrijit exemplar două volume de memorii ale lui Ioan Ianolide şi unul al părintelui Gheorghe Calciu, iar în toamna trecută a scos splendidul album-documentar fotografic 
Fericiţi cei prigoniţi. Martiri ai temniţelor româneşti, obştea de la Diaconeşti ne oferă în vara aceasta, în excepţionale condiţii grafice, albumul iconografic Icoana Noilor Martiri ai Pămîntului Românesc (alcătuit din detalii mărite ale icoanei şi din extrase corelative din memorialistica şi poezia închisorilor).
Icoana întreagă
Marea icoană care dă titlul albumului a fost realizată, în decurs de mai mulţi ani, în atelierul de pictură al mănăstirii, iar vrednicul de pomenire părinte Gheorghe Calciu (1925-2006), care a avut cu Diaconeştiul o relaţie sufletească şi duhovnicească aparte, mai ales în ultimul său an de viaţă pămîntească, n-a închis ochii fără bucuria de a contempla îndelung viitoarea icoană în stadiu de schiţă, vorbind cu emoţie pe marginea ei, atît cu maicile, cît şi cu părintele duhovnic Amfilohie.
Îmbinare unică de har, meşteşug şi evlavie dreptmăritoare, Icoana Noilor Martiri concepută şi pictată la Diaconeşti este, fără nici o îndoială, cea mai importantă şi mai desăvîrşită realizare artistic-religioasă din plastica românească a ultimelor decenii.


Ea rămîne, pe de altă parte, o pildă impresionantă de cinstire ortodoxă a trecutului nostru recent, iar în faţa acestui adevărat monument iconic al rîvnei mărturisitoare eu unul simt nevoia să mă smeresc admirativ şi să-mi cer public iertare pentru puţina mea vrednicie şi pentru neînţeleapta risipă în cuvinte acolo unde singure faptele s-ar cuveni să fie măsură.
Lucrarea Diaconeştilor, în ansamblul ei, nu-i doar un ales dar duhovnicesc sau artistic, ci şi 
o mare lecţie pentru noi toţi, un apel tăcut la o învrednicire cu care am rămas datori şi în lipsa căreia nimic nu se leagă şi nu rodeşte.
Părintele Calciu în atelierul de la Diaconeşti,
pe vremea cînd icoana era numai o schiţă (2006, toamna)
Mă rog lui Dumnezeu şi Sfintei Sale Maici, ca şi Sfinţilor noştri mai vechi sau mai noi, să ne unească pe toţi în duhul veghetor şi lucrător al Diaconeştilor. Din ceasul acesta întorc spatele vrajbei şi las “căpuşele Ortodoxiei” – care şi cîte or fi ele de fapt – judecăţii lui Dumnezeu şi a Sfinţilor Neamului, mijlocitori în strălumina de Sus ca pămîntul să ne mai rabde şi Cerul să ne mai rămînă deschis.
Lăudat să fie Dumnezeu, în toate şi pentru toate!

Răzvan CODRESCU




Comentariu personal:

Acum vreo doi ani de zile am vazut-o in chilia unui monah de la o manastire din apropierea orasului meu, iar cand am cautat icoana pe net nu am gasit-o la o rezolutie mai mare si cu o claritate mai buna. Asa ca mi-am cumparat si eu o icoana a "Noilor martiri ai pamantului romanesc" de la manastirea Diaconesti, care de mult am avut de gand sa o cumpar. Aceasta icoana e mai rara si nu o gasesti la toate manastirile. E una dintre preferatele mele si de aceea am luat mai multe si am mai dat cadou si pe la prieteni, iar ca sa o vada si cei de pe retelele de socializare, de pe internet, mi-am permis sa ii fac niste poze cu aparatul meu foto si sa le postez pe blog (am incercat sa o scanez la imprimanta, dar icoana e mare si nu se potriveste).

Biserica lui Hristos



Atunci va zice Împăratul celor de-a dreapta Lui: Veniţi, binecuvântaţii Tatălui Meu, moşteniţi împărăţia cea pregătită vouă de la întemeierea lumii. (Mt. Cap.25-34)




Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul

Capitolul 7
13.Iar unul dintre bătrâni a deschis gura şi mi-a zis: Aceştia care sunt îmbrăcaţi în veşminte albe, cine sunt şi de unde au venit?
14.Şi i-am zis: Doamne, Tu ştii. El mi-a răspuns: Aceştia sunt cei ce vin din strâmtorarea cea mare şi şi-au spălat veşmintele lor şi le-au făcut albe în sângele Mielului.
15.Pentru aceea sunt înaintea tronului lui Dumnezeu, şi Îi slujesc ziua şi noaptea, în templul Lui, şi Cel ce şade pe tron îi va adăposti în cortul Său.

16.Şi nu vor mai flămânzi, nici nu vor mai înseta, nici nu va mai cădea soarele peste ei şi nici o arşiţă;
17.Căci Mielul, Cel ce stă în mijlocul tronului, îi va paşte pe ei şi-i va duce la izvoarele apelor vieţii şi Dumnezeu va şterge orice lacrimă din ochii lor.











  • Savarsirea prin impuscare a marturisitorilor din lagarul de la Vaslui care pentru credinta si neam au patimit.



  •                                              Canalul Dunare Marea Neagra

Sus: chinuirea marturisitorului care ducand in spate o grinda grea si fiind batut cu
ciomege pentru Hristos a patimit.
Jos: Patimirea marturisitorului care a fost infipt intr-un par de lemn si caruia i       
s-au smuls dintii.



Slujba invierii savarsita de marturisitorii lui Hristos in mina de la Baia Sprie.



  • Inchisoarea Gherla

Stanga: patimirea marturisitorilor pentru Hristos care batai cumplite au suferit.  Dreapta: chinuirea marturisitorilor carora li s-au smuls unghiile si dintii cu clesti.




Stanga: patimirea marturisitorilor care au fost pusi sa stea nemiscati.        
Dreapta: patimirea pentru Hristos a marturisitorului care prin zdrobirea 
madularelor si sufocare a fost chinuit.
Jos: chinuirea marturisitorilor lui Hristos care foame, sete, arsuri cu apa  
clocotita si umilinte au rabdat.


  •                                                         Inchisoarea Aiud

  Chinuirea marturisitorilor care fiind atarnati de grinda si batuti cu bici de 
otel pentru Hristos au patimit.




Savarsirea marturisitorilor lui Hristos din lagarul de la Miercurea Ciuc care au fost legati unul de altul, impuscati si lasati in priveliste spre infricosarea norodului.


Stanga-sus: patimirea pentru Hristos a unei marturisitoarea care a fost aruncata 
intr-un beci cu sobolani.
Dreapta-sus: savarsirea prin spanzuratoare a unei marturisitoare a lui Hristos.   
Mijloc: patimirea unei mucenite a lui Hristos care s-a savarsit prin impuscare.    
Jos: mucenicia unei marturisitoare care fiind aruncata in cuptor s-a savarsit.      
     


  • Inchisoarea Jilava

Sus: patimirea unui marturisitor care si-a pus viata pentru aproapele sau.
Stanga: patimirea marturisitorilor lui Hristos care fiind aruncati goi 
intr-un beci inghetat incalzindu-se unul pe altul prin randuiala lui 
Dumnezeu de moarte s-au izbavit.
Dreapta: chinuirea marturisitorilor lui Hristos care au fost pusi sa     
stea nemiscati.



  • Inchisoarea Targu Ocna

Aratarea minunata a Maicii Domnului in camera muribunzilor.



  • Inchisoarea Pitesti

Patimirea rabdatorilor de chinuri care au fost batuti cu ciomege, franghii si scanduri ascutite.


Stanga: savarsirea mucenicului care a fost rastignit pe perete.           
 Dreapta: patimirea mucenicului care s-a savarsit fiind batut cumplit.
 Jos: patimirea marturisitorilor care au fost pusi sa mearga in             
genunchi toata saptamana patimilor purtand pe umeri cruci din 
cozi de maturi.   



        
- GERMANIA -

Apostazia:

Ecumenismul
                                                                      Secularizarea
                                                                          Ereziile
                                                                       Satanismul
                                                                             Hula
Magia
Avortul
Eutanasia
Homosexualitatea




 - RUSIA -

Masoneria
(iluminatti)

Capitalism: - democratie
                  - libertinaj

Comunism: - ateism        
                      - materialism




- ANTIHRIST -



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu